3 overheerlijke gerechten met walnoten

Net als andere noten bevatten de walnoten gezonde voedingsstoffen zoals vitamine E en vitamine B1. Daarnaast zitten er in walnoten veel onverzadigde vetten. Het eten van een ongezouten walnoot beschermt jezelf dan ook tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Door de gezonde voedingsstoffen van de walnoot is het de ideale toevoeging aan je recept. De walnoot zal een extra smaaksensatie toevoegen aan jouw gerechten. In deze blog worden drie gerechten met walnoten beschreven.

  1. Salade geitenkaas met walnoten 

De salade met geitenkaas en walnoten is een multifunctioneel gerecht wat zowel als lunch als diner gegeten kan worden. Naast de walnoten en geitenkaas zijn er nog meer ingrediënten die de salade op smaak brengen. Zo kunnen er fijn gesneden stukjes komkommer en appel toegevoegd worden aan de salade. De combinatie van geitenkaas, appel en komkommer zal voor een intense smaak zorgen. De walnoten zijn ten opzichte van de overige ingrediënten wat harder en zal voor de stevige bite zorgen. De geitenkaas salade kan ook goed gecombineerd worden met een stokbroodje met room/kruidenboter. 

tip: Verwarm de geitenkaas met honing even kort in de oven voor het serveren (5 min op 180 graden)

  1. Vegetarische pasta met walnotensaus

Veel mensen consumeren de walnoot alleen in zijn geheel als noot. Echter is de walnoot ook uitermate geschikt om te verwerken in een saus of pasta. Zo heb ik laatst een overheerlijke vegetarische pasta met walnotensaus geserveerd. De saus is gemakkelijk en snel te maken wanneer je een keukenmachine hebt. Gooi de walnoten samen met drie tenen knoflook, olijfolie en zout en peper in de keukenmachine. Vervolgens moet dit vermalen worden totdat de saus een vergelijkbare dikte heeft als pesto. Als dit gelukt is dan is de saus klaar om opgewarmd te worden. Wanneer de pasta gekookt is en de saus opgewarmd is kan dit samengevoegd worden tot één gerecht. Serveer de pasta met wat pecorino en zongedroogde tomaat in een diep bord. 

tip: Serveer de pasta met wat fijngesneden walnoten en basilicum. 

  1. Grootmoeders appeltaart met walnoten

Na de voorgaande wat “gezondere” gerechten mag er natuurlijk af en toe ook genoten worden met een lekker zoet gerecht. Thuis is het altijd smullen wanneer er weer appeltaart wordt gebakken. Door walnoten, kaneel en basterdsuiker toe te voegen aan de appels wordt er een overheerlijke vulling gemaakt. De suiker zorgt ervoor dat de appels lekker gekarameliseerd worden. Voor de bodem kan er gekozen worden voor een kant en klaar beslag, maar er kan ook gekozen worden om de taartbodem zelf te maken met bloem, roomboter en ei. Serveer de appeltaart met een grote toef slagroom om de taart helemaal af te maken. 

tip: Warm de appeltaart nog even enkele minuten op in de oven op 180 graden. Warm is de taart nog lekkerder.