Alcohol tegen de kou

De winter is in aantocht. Of het een strenge winter wordt moeten we nog maar afwachten. Maar zoals we allemaal weten heeft kou een grote invloed op het functioneren van onze spieren èn op de prestatie. Het lichaam denkt door de alcohol dat het warmer is. Maar schijn bedriegt. Alcohol tegen de kou heeft geen positieve uitwerking.  Alcohol is de werkzame stof in verschillende dranken zoals bier, wijn, jenever en mixdrankjes. Het rillen neemt af bij mensen die alcohol hebben gedronken. Het lichaam koelt dan nog sneller af dan tijdens het rillen! Alcohol helpt niet tegen verkoudheid. Alcohol belemmert juist het lichaam tijdens het bestrijden van infecties.

Warmteverlies van je lichaam.

Neem je na het schaatsen wel eens een borrel om weer lekker warm te worden? Of als je verkouden bent drink je dan wel eens een cognacje? Denk niet dat alcohol de werking heeft die je ervan verwacht. Alcohol verhoogt het warmteverlies van je lichaam. Dus we krijgen het niet warmer van een borreltje. We krijgen het juist eerder koud. Je denkt soms dat een stevige borrel een goed idee is om warm te blijven. Dat klopt ook alleen is dat maar voor even.  Je zult voelen dat het uiteindelijk averechts werkt. Door de alcohol worden de bloedvaten verwijd, waardoor juist sterkere afkoeling van het lichaam optreedt. In plaats daarvan kun je beter een kop thee drinken om warm te blijven.

Haardje aan en een heerlijk plaid.

In de komende tijd kun je het net zo gezellig maken in huis met minder alcohol. Een lekkere plaid, haardje aan, kaarsje aan en plankje kaas erbij maak je het zeker zo gezellig. Een lekker borreltje mag daar best bij zitten maar je leeft een gezonder leven door het drinken van bijvoorbeeld warme melk, chocolademelk, soep, bouillon, koffie of thee. Dit zijn de betere “opwarmers” in de winterdag.