Bekende behandelingen voor slaapapneu

Slaapapneusyndroom is een ernstige gesteldheid die dodelijk kan zijn. De mensen wie gediagnosticeerd met apneu zijn vallen vaak gewoon in slaap, maar zodra ze slapen wordt hun vermogen om normaal te ademen geblokkeerd. Deze blokkade komt voor wanneer de spieren in de keel zich ontspannen en de luchtwegen belemmeren. In dat geval zendt het lichaam een ​​signaal naar de hersenen dat ademhaling gestopt is, de persoon ontwaakt en begint vervolgens opnieuw te ademen.

Deze periodieke ademhaling kan herhaaldelijk plaatsvinden tijdens de slaap en kan optreden zo vaak als vijftig keer per uur. Deze episodes kunnen veel langer duren; van een paar seconden tot soms een paar minuten. Mensen die lijden aan deze stoornis zijn over het algemeen niet bewust dat er iets met hen gebeurt. Verder zijn ze niet in staat om te begrijpen waarom ze zich meestal zo uitgeput voelen gedurende de dag.

Obstructieve slaapapneu, ook bekend als OSA is de meest voorkomende vorm van deze gesteldheid die voorkomt bij ongeveer 20% van de Amerikaanse volwassenen. Als de gesteldheid niet wordt behandeld, kan het fataal zijn. Bovendien is slaapapneusyndroom een onderliggende oorzaak van hartziekte, beroerte en hypertensie. Verder hebben de mensen wie aan OSA lijden ook last van centrale slaapapneu, een andere vorm van apneu.

Er zijn verschillende manieren om slaapapneusyndroom te verhelpen, zowel chirurgische als niet-invasieve behandelingen. Dit artikel zal het enkel over de niet-invasieve vormen hebben.

De meest voorkomende vorm van therapie voor wie last heeft van matige tot ernstige apneu is positive airway pressure of PAP. PAP is een niet-invasieve vorm van behandeling waarbij een machine een constante luchtstroom levert door een masker te dragen tijdens het slapen. Luchtdruk wordt bepaald door een slaaptechnicus tijdens een nachtelijke slaapstudie.

Bepaalde soorten van tandheelkundige apparaten worden gebruikt voor de behandeling van milde tot matige apneu. Het meest voorkomende type zijn onderkaakapparaten. Deze apparaten hechten aan de bovenkaak, trekken de onderkaak en onderste gedeelte van de tong naar voren, waardoor de luchtweg open blijven.

 

Medicijnen bleken niet effectief te zijn bij het behandelen van apneu, hoewel sommige patiënten antidepressiva en Modafinil voorschreven werden.

Extra zuurstof wordt vaak gebruikt naast een PAP machine. Maar zuurstof alleen is niet in staat om de ineenstorting van de luchtpassage te stoppen tijdens de slaap. Zuurstof kan echter de daling van de hoeveelheid zuurstof in het bloed, die optreedt wanneer de luchtdoorgang instort, stoppen.

Terwijl de in dit artikel genoemde behandelingen niet voor iedereen zijn, vinden mensen met deze gesteldheid over het algemeen dat hun kwaliteit van leven verbeterd kan worden met de juiste behandeling en een paar veranderingen in hun levensstijl. Als u gediagnosticeerd wordt met gematigde tot ernstige apneu en weet dat u aan de zware kant bent, probeer dan wat gewicht te verliezen. Personen die in overgewicht zijn en die ten minste 20-25 pond overgewicht verliezen, zagen een redelijke verbetering van ademhalingsproblemen geassocieerd met slaapapneu syndroom.

Meer hierover op deze website