Een waardering van Stanislav Grof, grondlegger van de Transpersoonlijke Psychologie

Ik leerde over Holotropisch Ademwerk tijdens een seminar in mei 2009 in Fort Collins, Colorado. Een van de sprekers was psychiater Stanislav Grof, die het ademwerkproces had ontwikkeld. Na zijn presentatie kreeg ik het gevoel dat Holotropisch Ademwerk waardevol zou zijn in mijn alternatieve gezondheidspraktijk. Met dat in gedachten ging ik naar Taos, New Mexico voor een Holotropisch Ademwerk ervaring.

Wat is Holotropisch Ademwerk? De naam Holotropisch betekent letterlijk “bewegen naar heelheid” (van het Griekse “holos”=geheel en “trepein”=bewegen in de richting van iets).

Het handelsmerk “Holotropic Breathwork” werd aangenomen door de bekroonde psychiater en auteur Stanislav Grof voor zijn werk in de toepassing van de transpersoonlijke psychologie.

Grof werd in 1931 geboren in Praag, Tsjecho-Slowakije, en kwam in 1967 naar de Verenigde Staten toen hij werd uitgenodigd als assistent-professor in de psychiatrie aan de John Hopkins University School of Medicine; hij werd daarna hoofd van psychiatrisch onderzoek aan het Maryland Psychiatric Research Center. In 1973 werd Dr. Grof uitgenodigd aan het Esalen Instituut in CaliforniĆ« als “scholar-in-residence”, waar hij zijn ideeĆ«n en een programma van toepassing ontwikkelde. Zijn doel is om:

Analyseren – Genezen – Verkrijgen van groei en inzicht in de menselijke psyche.

Ik ben tot de overtuiging gekomen dat het door groeiend bewustzijn mogelijk is om zowel mentale als fysieke negatieve manifestaties die in andere niveaus van bewustzijn ontstaan, te beheersen. Het doen van een Holotropisch Ademwerk module heeft mijn bewustzijn vergroot.

Grof heeft 23 boeken geschreven over zijn ervaringen en heeft de wereld rondgereisd om het Holotropisch Ademwerk uit te breiden naar de wereldgemeenschap. Ik heb twee boeken gelezen:

LSD: Doorway to the Numinous: The Groundbreaking Psychedelic Research into Realms of the Human Unconscious (2009)

When The Impossible Happens: Adventures In Non-Ordinary Reality (2006)

Ik waardeer Stanislave Grof. Door zijn boeken en de ervaring van Holotropisch Ademwerk ben ik weer een trede hoger gekomen op de ladder van bewustzijn en ben ik meer afgestemd geraakt op het universum en onze plaats daarin. Lees een beetje en doe mee aan een sessie als je kunt. Je zult blij zijn dat je het gedaan hebt. Mijn ademwerkervaring was anders dan alle andere die ik eerder had ervaren in mijn lange studies in Alternatieve Gezondheidsmodellen en verdient verder onderzoek van mijn kant. Ik geloof dat het een geldige toepassing is in de zich steeds uitbreidende praktijk van de Alternatieve Gezondheidszorg. Het is al lang mijn overtuiging dat onze problemen beginnen in de geest en zich dan manifesteren in het lichaam. Het onderzoeken van het onbekende door Holotropisch Ademwerk is een drugsvrije toepassing.

Mijn grootste ANGST in het leven is afhankelijk worden.

Het idee om voor mijn gezondheidszorg afhankelijk te zijn van mijn baas, een dokter, een dure verzekering of de overheid voelde niet goed.

Zijn er oplossingen?

Het antwoord is JA