Hoe vind ik de beste tandarts?

Je wilt veranderen van tandarts omdat je in je oude tandarts geen vertrouwen meer hebt of je bent verhuisd en je bent op zoek naar een nieuwe tandarts. Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een tandarts?

Omgeving

Tegenwoordig zijn er overal tandartspraktijken te vinden, kies ervoor om er eentje in de buurt te nemen zodat je niet lang hoeft te reizen als je bijvoorbeeld knallende kiespijn hebt. Ook scheelt het kosten en tijd om een tandarts in de buurt te hebben.

Een nieuwe praktijk in de buurt, is dat betrouwbaar?

In het nieuwe winkelcentrum komt er een nieuwe tandartspraktijk bij en nog niemand in je omgeving heeft een ervaring met die praktijk. Hoe weet je of deze praktijk voldoende kwaliteit levert?

Als je geluk hebt staat je tandarts ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT). Die staan voor een optimale tandheelkundige zorg in hun praktijken en dit laten ze zien doormiddel van een keurmerk. Om voor dit keurmerk in aanmerking te komen moet je je als praktijk vrijwillig inschrijven, dus als je praktijk niet staat ingeschreven betekent het niet meteen dat je tandarts slechte kwaliteit levert.

Om te kijken of het klikt tussen jou en de tandarts kun je langs gaan voor een kennismakingsgesprek. Je kunt dan meteen een beetje zien hoe uw tandarts is en wat je gevoel er over zegt.

Tandartsen die een praktijk hebben gestart hebben meestal al wel een paar jaar praktijkervaring. Is dat niet het geval dan kan er nog steeds optimale kwaliteit geleverd worden omdat tandartsen een start kwalificatie hebben wanneer ze zijn afgestudeerd.

Kosten

De kosten zijn sinds 2013 vastgesteld door de overheid. Overal zijn deze kosten gelijk. Het ligt wel aan de behandeling hoeveel het kost. De tarieven kunnen gaan variëren door dat niet elke tandarts de behandelingen op de zelfde manieren uitvoeren.

Sommige tandartsen hebben contracten samen met zorgverzekeraars. Kijk daarom altijd goed of je tandarts wel wordt vergoed door je aanvullende tandartsverzekering.

Houd je gebit schoon

Om te voorkomen dat je vaak naar een tandarts moet kun je zelf al heel veel doen. De glazuurlaag is het meest kwetsbaar, zorg er dus voor dat je minimaal 2x per dag poets minimaal 2 minuten lang. Om uw poetservaring te verbeteren kunt u kiezen uit een elektrische tandenborstel, uit onderzoek is gebleken dat een elektrische tandenborstel effectiever is dan een handtandenborstel. Gebruik ook eenmaal per dag een flosdraad om de ruimtes tussen de tanden ook schoon te maken.

Specialisten

In sommige praktijken zoals in tandheelkundige kliniek Schiedam zitten er ook specialisten gevestigd. Dit is handig voor wanneer je wordt doorverwezen naar een specialist, dan is het fijn als je gewoon naar je eigen vertrouwde tandartspraktijk kan. Hier kun je onder andere terecht voor algemene tandheelkunde, mondhygiëne, chirurgie, esthetische tandheelkunde waaronder orthodontie en implantologie. Ook nemen ze hier uitgebreid de tijd voor je als je angstig bent, zo is er een grote kans om de tandartsangst te overwinnen.