Kurkuma

Kurkuma is een specerij van Maleisische oorsprong. Het betreft een deel van kerrie poeder en is tot stand gekomen door de wortel van de plant. Hierdoor heeft hij ook een vergelijkbare gele kleur. In Maleisiƫ heeft de specerij de bijnaam Indische Saf fraan. De grootste oogst komt uit India. Het specerij word ook wel geelwortel of in het engels turmeric benoemd.

Qua smaak is kurkuma vrij mild, het is niet zoet en neigt naar een bittere smaak. Het heeft een fijne aroma en geeft een warme en zachte smaak, en het is veelvuldig gebruikte specerij in de wereldkeuken omdat het voor zowel een fijnere smaak als kleur zorgt. Het is zelfs zo dat het alleen gebruikt word als kleurstof om gerechten een kleur te geven, denk aan bijvoorbeeld gele rijst en kerrie poeder. Maar ook in inkt word het gebruikt als kleurstof.

Gezondheid

Kurkuma heeft vele gezondheid-bevorderende eigenschappen. Denk hierbij aan het helen van wondjes en schrammen, in India word het zelfs in de reguliere geneeskunde toegepast.

Het maximum aanbevolen hoeveelheid kurkuma per dag is op een maximum van 3 gram gesteld.

Supplement

Het merendeel van het aanbod van kurkuma supplementen bevat 100% natuurlijke en zuivere bestanddelen. Het toevoegen van andere stoffen of kruiden is niet nodig, en zelfs overbodig. Het word dan ook geadviseerd om supplementen in te nemen met toevoegingen zoals magnesiumstereaat, dit maakt het synthetisch en dat is jammer.

Zwarte peper word aangeraden voor het beter opnemen van kurkuma. De bestanddelen komen dan beter tot hun recht. Sommige gooien zwarte peper tegelijkertijd met kurkuma in hun gerechten.

Voeding

Je kunt het niet zo gek bedenken maar het kan aan heel veel voedingselementen toegevoegd worden; kip, ei, saus, soep, vis, vleessoorten, rijst en groene groente zoals broccoli. Het geeft vooral vlees en kip leuke korsten. Ook bij lamvlees en schotels gericht op groente word het veelvuldig gebruikt. Kurkuma word vooral in combinatie gember, peper, kaneel en koriander gebruikt.

Bron: http://www.kurkumainfo.nl/gezondheid/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *