Wat is keratine precies

Keratine is een soort proteïne wat voorkomt in het menselijk haar en dit haar zelf bestaat een bijzonder groot deel uit keratine. Doorgaans bestaat een haar voor ongeveer negentig procent uit dit proteïne dus je kan gerust zeggen dat het een belangrijk bestanddeel van het haar is. Het is zowel essentieel voor de interne structuur van je haar maar ook voor de buitenkant. Het maakt je haar sterker en een gebrek aan keratine zorgt al gauw voor slap of beschadigd haar.

 

In welke haarproducten zit keratine

Keratine haarproducten zijn erg divers en zitten in een heel aantal shampoo. De meeste soorten hebben wel een deel keratine in zich als deel van de formule maar het is niet altijd duidelijk hoeveel keratine er precies in welk product zit. Het feit dat keratine je beschadigde haar weer herstelt is wel zeker. Wanneer je haar is beschadigd en je gebruikt een gebruikt met keratine wordt het gebrek aan dit proteïne weer aangevuld. Dat zorgt ervoor dat je haar weer sterker wordt en dat ook de kans kleiner is dat het weer beschadigd raakt. Tevens is het zo dat keratine nooit slecht is voor je haar. Je kan dus nooit te veel gebruiken, je haar neemt alleen op wat het nodig heeft.

 

Waar komt keratine precies vandaan

Keratine haarproducten halen de stof uit verschillende bronnen. Doorgaans is de beste soort degene die door de mens zelf aangemaakt wordt. Maar het is helaas niet toegestaan menselijke  stoffen in je producten te gebruiken dus we moeten het ergens anders vandaan halen. De enige keratine die we kunnen verkrijgen komt van dieren. Hier kunnen we twee soorten onderscheiden. Ten eerste verkrijgen we soort keratine van gewervelden, de andere soort krijgen we van reptielen en vogels. Bijvoorbeeld kan je van de wol die verkrijgt van een schaap keratine maken. Het verschilt amper wat betreft samenstelling van het menselijke haar dus heeft het ook de functie om je haar te herstellen wanneer het beschadigd is.

 

Verschillen tussen keratine haarproducten

Wat betreft de kwaliteit van de keratine gelden er een aantal regels voor het product. Toch is het wel lastig hard te maken omdat je als bedrijf van alles mag zeggen over je shampoo wanneer het maar een klein beetje van het product bevat. Dat betekent dus dat je hetzelfde mag zeggen wanneer er een tiende of vijf procent van het proteïne in het product zit. Uiteindelijk gaat om kleine moleculen die dieper in het haar kunnen komen en ook om de meer actieve bestanddelen. Maar zoals eerder gezegd is het lastig te beoordelen. Wel is het zo dat het verstandig is om keratine haarproducten te gebruiken wanneer je bijvoorbeeld vaak je haar verft of veel zwemt in chloor. Dit tast de kwaliteit van je haar aan en de stof helpt om je beschadigde haren weer te versterken.

 

Bron: https://keratinehaarproducten.nl